Què és una ràdio? Fins i tot esmolem la pregunta: què és una ràdio, avui?
Malgrat les obvietats, una ràdio respón a la necessitat de l’ésser humà de comunicar-se i comunicar. Gironella ha estat i és una Vila comunicativa, socialment enriquida, culturalment capdevantera. Ha tingut butlletins, revistes, opuscles i fins i tot breus experiències en televisió. Però mai una ràdio.

Però el 2020 va fabricar el moment.

En els dies més durs del confinament, i per iniciativa de l’empresari Lluis Barniol, la ràdio va recuperar la vella idea de salvar les distàncies. En Lluís va tenir prou empatia per envoltar-se de prop d’una quinzena de col.laboradors, i amb la idea d’entretenir i de construir un arxiu sonor de la Vila, va posar els mitjans i les bases per poder enregistrar programes amb l’ajut de les noves tecnologies digitals.

La regidoria de Cultura de l’Ajuntament hi va reconéixer el potencial. Es van penjar programes en format podcast per que poguessin romandre sempre consultables. I al setembre de 2020, 41 anys després del naixement de la primera emissora local i municipal de Catalunya (ràdio Arenys) col.locavem les bases per poder fer un programa informatiu i divulgatiu, d’emissió setmanal.

I si ara, benvolgut visitant, estàs llegint aquesta petita història, és perque, sens dubte, la ràdio t’ha atrapat tant com a nosaltres.
Entra-hi i tria, remena i descarta si és el cas. I sobretot benvingut/uda perque, al segle XXI, la ràdio és una aventura ferma i amb un gran futur per construir.

Nuri Aliu, locutora, gestiona el so i controla que no anem massa fora de temps. Repassa el guió i prepara el tema tècnic perquè podem tirar endavant el programa. També posa veu en diferents actes de la comarca. 

Ramon Campos, locutor, savi i un gran conegut del Pont Vell. S’encarrega de la fotografia de la setmana, a partir del seu arxiu exhastiu que recull fotografies històriques del poble, també condueix la secció de la Cançó de la setmana. 

Ramona Saez, l’opinió implacable de l’equip. Porta la Columna d’Opinió, participa a les tertúlies i, cada vegada, es deshinibeix més fent entrevistes de gran qualitat. 

Ester Tarrés. col·labora amb la redacció del guió i amb la locució. Gestiona les xarxes socials (Instagram i Facebook) i també condueix la secció infantil. 

Salvador Colillas, la incorporació més recent en la gestió tècnica del programa. Les seves llistes musicals no ens deixen mai indiferents. 

Jordi Garrit, un veterà ja de l’equip tècnic. Col·labora amb el programa i amb totes les activitats del poble que requereixin coneixements tècnics de so. 

Lluís Barniol, la ment pensant del projecte Ràdio Gironella. Amb ell va començar tot. Gestiona el tema tècnic i ens resol tots els dubtes i entrebancs que ens sorgeixen pel camí. Li agrada locutar, però necessitaria 48h diàries per poder-ho fer tot. 

Ariadna Colillas, la col·laboradora més jove. Aporta autenticitat, frescor i un toc d’humor conduint la Secció Juvenil. 

Francesc Puig, director de la Biblioteca de Gironella. Curiós de la història i de la cultura de la comarca, ens aporta amb senzillesa les activitats que es duen a terme cada setmana a la Biblioteca, i ho fa a la secció de les Rates de Biblioteca. 

Joan Alsina, un altre dels tres membres de les Rates. Juntament amb el Francesc, gestionen i coordinen la Biblioteca de Gironella i, a més a més d’incorporar notícies d’actualitat al programa, col·labora conduint la secció de les Rates de Biblioteca. 

Pedro Pérez, membre incansable de les Rates de Biblioteca, ens aporta aquell toc de coneixement cultural sobre còmics, pel·lícules, llibres i molt més. 

 

Lluís Vall, l’ànima històrica del programa. Condueix la secció Sabies que? On investiga a l’arxiu històric de l’Ajuntament i ens descobreix fets rellevants del poble que han quedat oblidats en la memòria. 

Vicenç Zumajo, poeta i artista de les paraules. Col·laborador de la secció de Cultura i responsable de la secció Vadevers. 

Joan Garcia, el col·laborador més veterà de la ràdio. Condueix la secció de Gent Gran. 

Aldo Cardoso, col·laborador artístic del programa. Condueix la secció Percepció Visual. 

Xavi Prat, col·laborador del programa. Us el podeu trobar pel poble amb un micro i aconseguint treure-us una conversa del no-res per poder parlar-ne al programa dels dissabtes. 

Mari Jiménez, col·laboradora del programa. 

Josep Rodríguez, col·laborador i antic locutor del programa.